DUNJA KNEBL & ROKO MARGETA

Croatia

Četvrtak, 21.06.2018, 20.00

Dunja Knebl počela je javno nastupati 1993. godine s repertoarom malo poznatih hrvatskih narodnih pesama. Pesme obrađuje na temelju notnih i tekstualnih zapisa koje pronalazi u knjigama i zbirkama. Dosad je snimila 14 albuma koji su objavljeni u obliku CD izdanja, a učestvovala je i na brojnim kompilacijama. Takođe,  objavila je više albuma u sopstvenom izdanju na adresi: https://dunjaknebl.bandcamp.com/

Rođena je u Zagrebu gdje je završila gimnaziju i diplomirala 1969. na Filozofskom fakultetu (engleski i ruski jezik) a radila je veći dio života, do svoje 47. godine, kao prevodilac i profesorica jezika. Živela je više godina u SAD, Rusiji i Indoneziji, pa se na njenom repertoaru mogu naći pesme i iz tih zemalja.

Za vrijeme studija (1968) učestvovala je u predstavi “Viet-Rock” zagrebačkog SEK-a (Studentskog eksperimentalnog kazališta) u kojoj je imala jednu od glavnih uloga (pevala je numere uz vlastitu pratnju na gitari). S tom predstavom obišla je nekoliko evropskih pozorišnih festivala. Tada je (u svojim dvadesetima) odlučila je da se neće profesionalno baviti muzikom. Trebalo je proći dvadesetak godina da ponovo zapeva pred većim auditorijumom. A onda od 1993. i na dalje, ima brojne nastupe najrazličitijeg tipa: od samostalnih koncerata, svojih večeri u klubovima, na festivalima, pa do nastupa kod predstavljanja knjiga, otvaranja izložbi, itd. Nastupila je u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, uživo ili putem snimljenih spotova, uvek promovišući slabo poznatu ili zaboravljenu hrvatsku muzičku baštinu.

15. jubilarni Etnofest upravo otvara ova vrsna umetnica, programom koji se dotiče njenog maestralnog izdanja pod nazivom “33 balade”, o kojem je moja malenkost (D.V) napisala jednu opsežnu recenziju za časopis Etnoumlje. Evo i izvoda iz pomenute recenzije, pa dobrodošli na koncert!

“…Ako ste ikada uživali u muzičkom ambijentu koji su kreirali Dead Can Dance ili na drugoj strani Nick Cave sa svojim „Murder Ballads“, a da vam se činilo da je ničim izazvane pitkosti i previše, „33 balade“ će vam u svojoj čistoti svakako biti po meri. Jer ova namerna svedenost vodi ka čistoti i jasnoći izraza. I misli. Jer Dunja se u ovom obimnom istraživačkom radu bavaila sakupljanjem tradicionalnih hrvatskih narodnih balada, pretežno iz kontinentalnih delova Hrvatske – Međumurja, Hrvatskoga zagorja, Podravine, Prigorja. Mnoge od ovih numera do sada nisu nikada snimljene, a baziraju se na zapisima stihova i nota prema istraživanjima i interpretaciji same autorke. Ipak, njene kompozicije su daleko od toga da bi se okarakterisale kao tradicionalne, ili folk. Autorski pečat je snažan, na čemu mogu da joj zavide i mnogi ili većina kantautora nove amerikane. Veliki, sjajan rad. Hvala Dunja!…”

Dunja Knebl – gitara, vokal
Roko Margeta – indijski harmonijum